Portal Rasmi Kerajaan Negeri Sembilan

Pejabat Setiausaha NS - Tkt 4, Blok D, Wisma Negeri, 70503 Seremban, NSDK
Tel : 06-765 9900, Fax: 06-761 7386

Portal Rasmi Majlis Daerah Jempol

Ibu Pejabat, Pejabat Majlis Daerah Jempol, 72120 Bandar Seri Jempol, NSDK
Telefon : 06-4581233, Faks: 06-4585800

Laman Facebook Rasmi Jempol Di Hati Ku

Memaparkan Info, Isu-Isu Semasa Dan Laman Komuniti Masyarakat Jempol
Jangan Lupa Singgah Dan 'Like' Laman Facebook Kami

Saturday, October 12, 2013

Jempol Most wanted


Senarai  Ahlijawatankuasa Pergerakan Pemuda UMNO Bahagian Jempol Sesi 2013-2016

Pengerusi Tetap               : Saudara Mohd Haidil Bin Mohamad
Tim. Pengerusi Tetap     : Saudara Syahazri Bin Md Shah

Ketua Pemuda                  : Saudara Mohd Nizam Bin Aman
Naib Ketua Pemuda        : Saudara Noor Rul Anuar Bin Hj Salleh

15 Ahlijawatankuasa yang telah terpilih:

1.       Sdr Nur Aiman Bin Mesbah
2.       Sdr Izmar Bin Kamarbadri
3.       Sdr Md Khirolnizam Bin Kamar
4.       Sdr Herman Bin Hamdan
5.       Sdr Kamalludin Bin Nadorkanie
6.       Sdr Nor Anuar Bin Abdul Samat
7.       Sdr Suhaimi bin Mihat
8.       Sdr Shamsul Amri Bin Mohd Kamal
9.       Sdr Mohd Burhan Bin Kinot
10.   Sdr Mohd Ali Bin Mohd Tahir
11.   Sdr Mohd Azmi Bin Lee Bon
12.   Mohd Zuhairi Bin Mohamad Sabri
13.   Mohd Nazri Bin Ibrahim
14.   Abdul Halim Bin Mohamad
15.   Mohammed Firdaus Bin Madzlan


Thursday, October 10, 2013

Enam beradik ditinggal kelaparan

kita ambil iktibar bagi mereka mereka yang tak tahu bersyukur dan menghargai pemberian Tuhan

Enam beradik ditinggal kelaparan

October 6, 2013 KUALA SELANGOR - Hanya disebabkan tidak puas hati, sepasang suami isteri sanggup meninggalkan enam anak mereka yang masih kecil bersendirian di sebuah rumah di Jalan Bukit Panjang, Jeram, kira kira jam 1 pagi semalam dan hilang tanpa khabar berita. Lebih menyedihkan, keenam enam beradik itu terpaksa makan apa sahaja termasuk cebisan roti terbuang demi mengisi perut, manakala adik bongsu mereka berusia tujuh bulan hampir 'nyawa nyawa ikan' akibat kelaparan.

Salah seorang penduduk di situ, Samsuri Sulaiman, 57, berkata, pada mulanya dia ternampak lima beradik berkenaan berjalan kaki sambil memikul beg baju tanpa arah tujuan di kawasan perumahan di situ."Apabila saya tanya, abang sulung yang berusia sembilan tahun memberitahu mahu balik ke Kelantan kerana 'emak dah mati'. “Saya pelik melihat kelakuan mereka dan meminta ketua taman memeriksa keadaan rumah yang dihuni sejak setahun lalu, kalau kalau kedua ibu bapa mereka ada di rumah. “Namun, alangkah terkejutnya apabila saya sendiri ke rumah mereka, yang ada cuma bayi berusia tujuh bulan ditinggalkan tertidur kerana terlalu lama menangis akibat kelaparan di sebuah kerusi kayu. "Bayi itu adalah adik bongsu kepada kanak kanak malang ini," katanya.

Menurut Samsuri, kawasan perumahan itu memang terletak jauh dari jalan besar dan jika mereka dibiarkan merayap, kemungkinan besar boleh hilang.Terkenal sikap suka 'perang besar' Dalam pada itu, seorang wakil penduduk, Daud Jaumar, 41, berkata, tidak mustahil bayi berusia tujuh bulan itu menghembuskan nafas terakhir jika tidak dijenguk oleh mereka. “Saya cuba gerakkan badannya bila lihat terbaring begitu sahaja dan nasib baik matanya buka sedikit dan bergerak.

Keadaan itu cukup melegakan hati.“Saya terus menghubungi penghulu mukim kerana tidak tahu nak buat macam mana lagi. Ibu dan bapa budak itu tidak dapat dikesan," katanya. Menurut Daud, ibu bapa kepada enam beradik itu memang terkenal dengan sikap mereka yang suka 'berperang' besar. "Penduduk di sini pun selalu mengadu tentang perangai buruk mereka itu. Pernah juga mereka bergaduh besar sampai nak berparang, mujurlah kami sempat campur tangan," katanya.

Bagaimana pun katanya, dia tidak sangka kedua dua suami isteri itu mementingkan diri sendiri dan sanggup meninggalkan anak anak kecil lebih sehari tanpa memikirkan makan minum mereka. “Sebelum ini ada juga mereka 'hilang', tapi sekejap sekejap dan jiran rumah selalu bagi anak anak ini makan. "Tapi kalau dah hilang lebih sehari sampai anak anak hampir melarikan diri, saya rasa ini dah melampau. Apa nasib anak anak ini nanti?" katanya.

Anak anak tak banyak karenah, Seorang jiran mereka, Jamilah Yusof, 53, memberitahu Sinar Harian, dia juga sering melihat lihat keadaan enam beradik itu setiap kali ditinggalkan ibu bapa mereka selepas bergaduh besar. “Saya sendiri yang menyambut kelahiran anak bongsu mereka di rumah itu. Memang kasihan, anak anak itu pula tak banyak karenah apabila ditinggalkan seolah olah faham masalah keluarga mereka. "Tapi sangat menyedihkan apabila mereka tidak diberi makan dan minum lebih 24 jam. “Ada ramai orang yang begitu mahukan anak tapi tak bernasib baik, mereka yang dikurniakan ramai 'amanah' ALLAH ini sanggup biarkan mereka begitu saja. Sampainya hati," katanya sebak.Sementara itu, Penghulu Mukim Jeram, Kamarudin Abd Rahman berkata, pihaknya sudah memaklumkan perkara itu kepada agensi yang bertanggungjawab untuk tindakan lanjut. “Keluarga ini saya kenal sejak rumah sewa mereka terbakar beberapa tahun lalu dan mereka sanggup tidur anak beranak di tepi pantai. Bila dapat tahu, saya tempatkan mereka di sebuah rumah sebelum ditempatkan di sini.“Bila kita bantu, mereka pula buat perkara menyedihkan seperti ini. Bergaduh macam mana pun tak perlulah libatkan anak anak yang tidak berdosa ini,” katanya.

tq-https://www.facebook.com/Berjuang.Bersama.Ali.Rustam